13/01/04 Kérdőjelek az okoskaróra körül

Sajti Botond

A múlt század sci-fijeiben és sorozataiban felvonultatott kütyük közül van, ami mára mindennapos használati tárgy, de sok olyat találhatunk, amelynek előállítása technológiailag ugyan már lehetséges, de valamiért mégsem valósult meg. Utóbbi kategóriába tartozik a többi között a telefonos karóra. Ez a nyolcvanas évek sorozatainak volt a slágertalálmánya, ilyen órával hívta segítségül David Hasselhoff Michael Knight szerepében a fekete szuperautót a Knight Riderben.

KnightRiderPoster01.jpg

De a legkisebbek is találkozhattak a telefonos csodaórával, amiben ráadásul már videohívás funkció is volt. Aki gyerekként szombat reggelente nézte a Sky Channel rajzfilmjeit, az még emlékezhet az Inspector Gadget Penny-jére: a kislány karóráján keresztül beszélgetett a felügyelővel.

733259_1321063223102_476_360.png

Ha igazak az Apple körül keringő pletykák, könnyen lehet, hogy a rajzfilmből megismert kütyü hamarosan valósággá válik, és az okoskaróra lesz a következő nagy újdonság – hogy milyen funkciókkal, arról egyelőre csak találgatni lehet. Az viszont biztos, hogy elég nyomós okot kell szolgáltatni ahhoz, hogy az emberek 2013-ban valamit a csuklójukra csatoljanak. Órát is inkább már a ruházat részeként, illetve státuszszimbólumként viselnek a legtöbben, nem pedig azért, hogy tudják, mennyi az idő (ezt bárhol, bármikor számos egyéb forrásból kideríthetjük). A másik fontos kérdés a képernyő mérete: talán sokan már nem is emlékeznek arra a trendre, amely a lehető legkisebb mobiltelefon előállítására sarkallta a gyártókat.

146360-Zoolander.jpg

Ahogy előtérbe került ugyanis a kijelző, úgy kezdett egyre nőni a készülékek mérete, és a többi között a nagyobb képernyő iránti igény csinált helyet a piacon a táblagépek számára is. Az okoskészülékek terén – funkcióktól függetlenül – a kijelzőnek tehát központi szerepe van, így elgondolkodtató, mire lehet elég egy karórányi képméret. A legfőbb kérdés pedig végső soron az, hogy a jelenleg sikeres és széleskörben elterjedt mobileszközök között van-e hely és hol egy okoskarórának.




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

1 komment

13/01/03 Egy egyszerű módszer nagy bakik elkerülésére

Madalina Rita

Mindenki ismer olyan sztorikat, ahol a dokumentumba írt megjegyzések között ottmaradt egy az ügyfelet sértő beszólás, vagy rossz helyre lett elküldve egy negatív, szintén az ügyféllel kapcsolatos levél. Valószínűleg nem kell ecsetelni, milyen nehéz jól kikeveredni az ilyen helyzetekből (leginkább sehogy), az viszont megér egy rövidebb eszmefuttatást, hogyan kerülhetjük el őket.

 

A válasz nagyon egyszerű: nem kell ilyesmit csinálni. Azt gondolnánk, hogy ez alapvető, de az ilyen bakik nagyon kis figyelmetlenségekből kerekednek ki. Biztosan mindenkinek van például olyan kollegája, aki a megbízót a családnevén vagy rosszabb esetben becenevén emlegeti. Ebből lesz aztán a családnévvel elnevezett file, vagy csak családnévvel megnevezett ügyfél a tanácsadói dokumentumban, figyelmetlenebb olvasásnál pedig továbbküldés és kicsit rosszabb szájízű címzett. Apróság, de fontos. Azzal pedig nem érdemes áltatnunk magunkat, hogy könnyedén megy a hivatalos és a félhivatalos hangnem szétválasztása, mert egy olyan hajrás időszakban, mint amilyen az évvége is, lehet, hogy mégsem sikerül erre odafigyelnünk.

 

Éppen ezért a legjobb, ha még a munkatársakkal beszélve is úgy emlegetjük az ügyfelünket, mintha éppen ő is ott lenne velünk egy légtérben. Így nem fog előfordulni, hogy meeting után kihallatszik a liftből, hogy lecsaládnevezzük vagy megjegyzést teszünk rá, és nem mellesleg a megbízó részére végzett munkát sem mérgezi meg a kritikus hangvétel. Ez főleg akkor fontos, ha egy tapasztalatlan újonc kerül a csapatba, akit könnyen demotiválttá tehet, ha azt hallja, hogy egy elviselhetetlen, hozzá nem értő ügyfélnek dolgozik.

 

Karót nyelt, merev, szürke hangulatú megközelítés? Lehet, de biztonságos. Az alapvető viselkedési szabályok követése pedig egyébként sem ártott  meg még senkinek.




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

4 komment



süti beállítások módosítása