13/01/04 Kérdőjelek az okoskaróra körül

Sajti Botond

A múlt század sci-fijeiben és sorozataiban felvonultatott kütyük közül van, ami mára mindennapos használati tárgy, de sok olyat találhatunk, amelynek előállítása technológiailag ugyan már lehetséges, de valamiért mégsem valósult meg. Utóbbi kategóriába tartozik a többi között a telefonos karóra. Ez a nyolcvanas évek sorozatainak volt a slágertalálmánya, ilyen órával hívta segítségül David Hasselhoff Michael Knight szerepében a fekete szuperautót a Knight Riderben.

KnightRiderPoster01.jpg

De a legkisebbek is találkozhattak a telefonos csodaórával, amiben ráadásul már videohívás funkció is volt. Aki gyerekként szombat reggelente nézte a Sky Channel rajzfilmjeit, az még emlékezhet az Inspector Gadget Penny-jére: a kislány karóráján keresztül beszélgetett a felügyelővel.

733259_1321063223102_476_360.png

Ha igazak az Apple körül keringő pletykák, könnyen lehet, hogy a rajzfilmből megismert kütyü hamarosan valósággá válik, és az okoskaróra lesz a következő nagy újdonság – hogy milyen funkciókkal, arról egyelőre csak találgatni lehet. Az viszont biztos, hogy elég nyomós okot kell szolgáltatni ahhoz, hogy az emberek 2013-ban valamit a csuklójukra csatoljanak. Órát is inkább már a ruházat részeként, illetve státuszszimbólumként viselnek a legtöbben, nem pedig azért, hogy tudják, mennyi az idő (ezt bárhol, bármikor számos egyéb forrásból kideríthetjük). A másik fontos kérdés a képernyő mérete: talán sokan már nem is emlékeznek arra a trendre, amely a lehető legkisebb mobiltelefon előállítására sarkallta a gyártókat.

146360-Zoolander.jpg

Ahogy előtérbe került ugyanis a kijelző, úgy kezdett egyre nőni a készülékek mérete, és a többi között a nagyobb képernyő iránti igény csinált helyet a piacon a táblagépek számára is. Az okoskészülékek terén – funkcióktól függetlenül – a kijelzőnek tehát központi szerepe van, így elgondolkodtató, mire lehet elég egy karórányi képméret. A legfőbb kérdés pedig végső soron az, hogy a jelenleg sikeres és széleskörben elterjedt mobileszközök között van-e hely és hol egy okoskarórának.




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr424993850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madalina Rita 2013.01.04. 10:30:50

Jut eszembe: nemrég találtam egy ilyen órát, ami elég vonzónak tűnt és úgy emlékszem, nem is annyira drága. Komolyan gondolkoztam rajta: mobilarena.hu/teszt/sony_smartwatch_az_eddigi_legjobb/a_legokosabb_ora.html


süti beállítások módosítása