14/10/01 Bret Easton Ellis és a Generation Wuss, avagy nyámnyila generáció

Sajti Botond

Az egyik legismertebb és legsikeresebb X generációs író, Bret Easton Ellis még idén februárban, a Vice magazinnak adott interjúban boncolgatta először hosszabb terjedelemben, hogy mit is jelent az általa kreált „Generation Wuss” kifejezés, amellyel az internet mellett felnőtt, 1989 után született, legfiatalabb generációt szokta jellemezni. A magyarra leginkább talán „nyámnyila generációként” fordítható (bár a Google Translate a „beszari” szót ajánlja fel) elnevezés használata szerinte azért indokolt, mert ezek a szuperérzékeny fiatalok a legenyhébb kritikát sem viselik el, és ha valaki kicsit is rossz véleménnyel van róluk vagy az általuk létrehozott tartalmakról, akkor simán összeomlanak, a kritikák megfogalmazóit pedig gyűlölködőnek, kötekedőnek vagy legalábbis trollnak nevezik.

bret_easton_ellis.jpg

Az író úgy látja, ez a generáció igyekszik magabiztosnak és minden esetben pozitívnak mutatkozni, de a legkisebb negatív impulzus is elég ahhoz, hogy lefagyjanak. Ellis ezzel együtt hangsúlyozza, hogy ő a legpesszimistább és legironikusabb generáció tagja, és így számára nehéz megérteni például a napjainkban sokszor emlegetett cyberbullying (elektronikus zaklatás) jelenséget, amelynek során a közösségi médiában közzétett csúfolódó, megalázó posztok hatására akár odáig is eljuthat a túlérzékeny fiatal, hogy öngyilkosságot követ el.

generationwuss2.jpg

Első alkalommal a lehető legjobb helyen járta körül az író a „Generation Wuss” témakört ahhoz, hogy a legtöbb támadást, legkeményebb ellenállást váltsa ki ezzel, hiszen a Vice olvasótábora – sőt, maga az interjút készítő fiatal is – nagyrészt az említett generáció tagja. Anélkül, hogy megpróbálnánk eldönteni, mennyiben van igaza Ellisnek ebben a kérdésben, azt leszögezhetjük, hogy ez a provokáció nagyon ügyes húzás volt: minél többen és minél vehemensebben támadta az internetes generáció az Amerikai pszicho szerzőjét a wuss-ozás miatt, annál inkább alátámasztották elmélete helytállóságát. Az interjút követően amúgy az írót leginkább azzal támadták, hogy egész egyszerűen megöregedett, és egy tipikus középkorú klisévé vált, aki az utána jövő generációt becsmérli. Az egyik legjobb példa az ilyen viszontválaszokra Theo Merz, a Telegraph fiatal újságírójának rövid publicisztikája. Szerinte az internet éppen hogy segített az ő generációjának a helyén kezelni a kritikus véleményeket.

bee-tw.jpg

Egy néhány napja megjelent írásában Bret Easton Ellis most a Vanity Fair-ben hosszabban is kifejtette véleményét a Generation Wuss-ról. A jelenség egyik oka szerinte az, hogy a kései baby-boom generációs, illetve X generációs szülők egyrészt a széltől is óvták gyermekeiket, mindig gondosan elrejtve előlük az élet árnyoldalalait. Az így felnőtt fiatalok aztán amikor először szembesülnek azzal, hogy az élet mégsem egy habostorta (vannak, akik nem szeretnek, akik elutasítanak; nem leszel mindig mindenben sikeres, nem vagy mindenben tehetséges, az emberek szenvednek, megöregednek és meghalnak), nagyon könnyen összeomlanak, a kritikákkal szemben pedig úgy védekeznek, hogy ilyen helyzetekben áldozatként tekintenek magukra.

generationwuss.jpg

A Facebook, a Twitter, az Instagram és a Tumblr Ellis szerint ráadásul tovább erősíti ezt a jelenséget, mert a Generation Wuss tagjai számára az a legfontosabb, első számú visszajelzés saját népszerűségükről, sikerességükről, hogy hány lájkot gyűjtenek be ezeken a felületeken posztolva, kétségbeesetten teperve az újabb és újabb pozitív visszajelzésekért. Az említett oldalak másik fontos hatása szerinte – egy, a Generation Wuss-hoz tartozó ismerőse megállapítására hivatkozva, hogy ebből a generációból már inkább tartalomkurátorok kerülnek ki igazi művészek helyett, és a felhasználókban nincs igazán igény saját, új alkotások előállítására, hanem inkább összelopkodnak ezt-azt innen-onnan, és saját magukra tekintenek műalkotásként.

Ellist aggodalommal tölti el az is, hogy az említett generáció kedvenc oldala, a Buzzfeed például bejelentette, már nem fog közölni negatív véleményeket, kritikákat, hanem kizárólag a pozitívumokra összpontosít. Az író felteszi a kérdést: a különböző vélemények ütköztetése hiányában, a kritikus attitűd tudatos háttérbe szorítása nyomán mi lesz majd a kultúrával, a párbeszéddel? Ezzel együtt fontosnak tartja kiemelni, hogy ő továbbra is szimpatizál az internetes generációval, és 9/11, az azt követő háborúk, meg az elmúlt évek kemény gazdasági recessziója után érthető, ha neurotikusak és nárcisztikusak. Szerinte ők ezért igénylik azt, hogy csak és kizárólag pozitív visszajelzéseket kapjanak a külvilágtól.




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr976749603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.10.01. 20:08:31

Ez érdekes, ez az Y generáció, amiben magam is tartozom tényleg elég labilis

mikka 2014.10.01. 20:54:27

ratyi kultúra, ezt kell erősíteni..a honvédelem nem olyan fontos

mrZ (törölt) 2014.10.01. 21:15:10

Most már rendszeresen tapasztalom hogy a legvégsőkig képesek hazudni, tök piti ügyekben is csak hogy ne kelljen beismerni a balfaszságukat. Bloggerek és hozzászólók egyaránt. Tényleg ennyire eltűnt az egyszerű, korrekt, becsületes viselkedés, vagy ez valami hazai internetes betegség?

k0Jack 2014.10.01. 21:26:33

igaza van. nincs mit hozzáfűznöm. engem az érdekel, hogy a 89-es születésemmel a statisztika szerint melyik generációhoz tartozom, illetve, hogy a Z generáció után hogy akarják majd jelölni?

Tudományos libsizmus 2014.10.01. 22:14:15

Súlyos hiba volt megszüntetni a Honvédséget.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.10.01. 22:31:16

majd meglátjuk 30 év múlva, mit is tud ez a generáció. lesz majd kopp.

2014.10.01. 23:35:55

@Tudományos libsizmus: hányd még be ezt a baromságot másik száz blogra, mindegy, hogy miről szól a poszt. Hátha valami újonc még reagál rá. Nevetséges vagy. A sorkötelezettség fenntartása már lehetetlen volt, többféle okból is. Már 20 éve is volt polgári szolgálat, egészségügyi alkalmatlanság (pl. buziknak), maga a sorozott honvédség intézménye viszont egy hadviselésre tökéletesen alkalmatlan, elképesztően korrupt pénztemető volt. Szétcsúszott, alkesz tisztekkel, 40 éves orosz haditechnikával, teljesen demoralizált és alkalmatlan állománnyal. A legjobb dolog, ami történhetett vele, hogy bezárták.

Nem emiatt nőtt ki ez a buzigeneráció, hanem a liberális média hatására.

sdani 2014.10.01. 23:49:46

@Tudományos libsizmus: Hogy lehet valaki ekkora fasz... a honvédség nem lett megszüntetve. :D

chico 2014.10.02. 00:00:45

@retrovírus:
"Nem emiatt nőtt ki ez a buzigeneráció, hanem a liberális média hatására. "

és te persze tiltod majd a gyereknek, hogy ilyen szemetet olvasson, és rendszeresen meg is alázod, hogy edződjön magyar nyomorúságos valósághoz ugye?

ps: a sorkatonaság bezárásával kapcsolatos véleményeddel amúgy egyetértek. Kár, hogy hogy az új úgymond profi sereg is tehetségtelen balfasz tisztek többségével van megáldva - lásd vezérkar, HM -, az egyszeri bokorugrónak meg az is hetekig tartó felkészülést igényel, hogy a nem túl acélos éves erőnléti vizsgán átcsússzon. Megtörtént eset, egy jelenleg is Szentendrén szolgáló cimbi mesélte.
és nehogy azt hidd, hogy ez a sereg takarékosabb - itt is gurítják a kockát és viszik a gömböt.

chico 2014.10.02. 00:04:14

a poszthoz: Ellisnek alighanem igaza van.

de szerintem ebben leginkább a szülők hibásak. pl: kedves 12 éves gyermekem, akkor is megveszem neked a 100 ezer forintos fizetésemből a legújabb iphone-t, ha többszöri figyelmeztetés ellenére továbbra is bukásra állsz matekból, és javításhoz kötöttem, hogy egyáltalán megfontoljam-e a követelésed. vagyis legtöbbször a szülő is szembeköpi saját magát, aztán meg csodálkozik.

2014.10.02. 00:47:36

@chico: a tiltás nem jó módszer, nyilván azért ilyen médiatartalmakat kínálnak, mert ezeket fogyasztják a fiatalok. Ha a kutya se olvasna indexet, blikket, akkor bezárnák ezeket a szarokat. Ha mindenki bannolná azokat a felhasználókat a közösségi oldalakon, akik macskás/csücsörítős szelfis/egyéb bullshit képeket posztolnak borzalmas helyesírással, akkor ezek egy idő után megszűnnének. De nekik ez kell, nem más.

Én csak egynek örülök: 10 év múlva felnőnek ezek a mai köcsögpalánták és rettentően ki lesznek szolgáltatva, gyakorlatilag semmire nem jók.

chico 2014.10.02. 01:28:23

@retrovírus:
én kevésbé örülök, bár van egy kis káröröm bennem is - küzdök is ellene. Gondolj bele, neked és nekem, mint tisztességben megöregedő generációnak pokol lesz az élet. Már most is a folyamatos rinyálásról szól a hétköznapi Magyarország, és bármikor a sztratoszférába tudja fellőni a vérnyomást akármelyik új generációs fideszes kritikára adott agresszív, cinikus, támadó jellegű megszólalása.

Ha ez a mentalitás, viselkedés lesz az alapállapot, és nem csak Magyarországon, hanem globálisan, akkor már most elkezdek adakozni, meg lobbizni a Marsra szóló one way ticketért.

Void Bunkoid 2014.10.02. 10:10:30

@retrovírus: a köcsögpalánták már eleve arra készülnek zsenge ifjú/aligtizenéves koruktól, hogy ők nem Magyarországon fognak élni, hanem valami prosperáló ex-gyarmatosító országban, ahol kényelmesen eltespednek valami seggvakargatós irodista állásban, termelni meg majd termel a sok ex-gyarmatlakó bevándorló.

Kár, hogy a fő célpontjuk, Anglia már nagyon azon van, hogy bevágja és kulcsra zárja az ajtót mindenféle bevándorló előtt, és ittmaradnak. Te meg, mint még munkaképes és szakértelemmel bíró, majd dolgozhatsz tarthatsz el tizenöt semmirekellő huszonévest per kopf - hetvenöt évesen.

@chico: a Mars Oneról már lekéstél, asszem már megvannak a kiválasztottak.

Túrós (törölt) 2014.10.02. 16:23:39

@Void Bunkoid: Mert ha neked választani kéne valami kurvaszar fizikai meló ami 50 éves korodra tönkretesz és közben szarért hugyért dolgozol és egy irodai "tespedős" állásért ami 2szer úgy fizet te nem arrafele próbálkoznál?
Akármennyire is macsó dolog melósnak lenni meg mittomén azért nem mindenki erről álmodik

Void Bunkoid 2014.10.03. 17:12:32

@Túrós: viszont azt a kurvaszart is valakinek el kell végeznie. A Generation Wuss tagjai közül alapvetően EGYIK SEM akar ilyesmit csinálni, és soha nem végezne olyan munkát, inkább éhendöglik.

És amint az uccsó fizikai munkát kétpercenként fészbukra ránézés nélkül végezni hajlandó vénség kipurcan, éhen is fognak dögleni.

Void Bunkoid 2014.10.03. 17:14:11

@Void Bunkoid: ja még elfelejtettem, hogy azok sem hajlandók egyszerű vagy fizikai munkát végezni, akik amúgy meg olyan sötétek, hogy ha kilépnek az utcára, felkapcsol a közvilágítás.

2014.10.19. 03:34:43

Kedves BEE, előbb egy jó regényt kéne írni a buta twitterezésed helyett, nem?

Olyan tizenakárhányéve várok, várunk rá.


süti beállítások módosítása