10/03/01 Újabb foglalkoztatási problémák az Apple-nél

Madalina Rita

Pár éve már az olvasható az Apple-termékeken, hogy “Designed by Apple in California Assembled in China”, így értelemszerűen elég sok kínai céggel dolgoznak együtt. Már többször lehetett hallani, hogy problémák vannak az egyes gyárakban, az előző héten például hatvankét munkás n-hexán mérgezést kapott.

Most bevallotta a vállalat, hogy több szerződéses partnerénél gyermekmunkásokat foglalkoztattak, legalább tizenegyet. Ma már elvileg nem dolgoznak a gyárakban, illetve lehet, hogy már elég idősek ahhoz, hogy ez ne ütközzön a jogszabályokba. 

Az Apple mindezt az éves beszállítói jelentésében írta le, számos más ténnyel együtt. Például a százkét gyárból ötvenötben dolgoztatták az embereket nemcsak a kínai munkajogi előírásokban foglalt heti negyvenkilenc, hanem az Apple szabályzatában meghatározott hatvan óránál is tovább, ráadásul heti hét napban.

Ezenkívül csak hatvanöt százalékuk fizetett korrekt munkabért, huszonnégynél például a minimálbért sem fizették ki. A vizsgálatok további eredménye volt, hogy kiderült, hatvanegy százalékuk tartotta be a biztonsági előírásokat, és csupán ötvenhét százalékuknak volt meg a környezetvédelmi engedélye. Találtak olyan gyárakat is, ahol meg kell oldani a szennyezett víz kezelését is.

A Nextweb, ahol a hírt találtam, nagyon szigorúan bánik az Apple-lel, amire meg is van az oka, viszont azt nem is méltányolja, hogy minderről neki azért van tudomása, mert a vállalat példásan transzparens módon kezeli a kérdést, és évről évre beszámol arról, mit tapasztalt a neki dolgozó beszállítóknál. A feltárt problémákat kezelni kell, ez nem kérdés. Viszont önmagában nagyon sokat jelent, ha egy cég utánajár annak, hogy a szabályokat betartva készülnek-e a termékei.

 

 




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr661798334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása