13/12/09 Tíz fontos tudnivaló előadók számára

Madalina Rita

Az átlagos prezentáció úgy néz ki, hogy az előadó a laptopjára mered és elmondja a mikrofonba az egyes slide-ok tartalmát. Ha valaki ettől eltér, máris hatalmas elismerést vívhat ki magának, ezért érdemes a Ragan infografikáját alaposan szemügyre venni, és egy-két fogást megjegyezni.

Fontos például, hogy használjuk ki a rendelkezésre álló teret, és helyváltoztatásunkat akár az egyes szövegrészletek hangsúlyozásával is összeköthetjük. A nyugodt, nyitottságot mutató, és szintén differenciált testbeszéd is sokat hozzátehet a megjelenésünkhöz. (Viszont ehhez tennénk hozzá, hogy például a két alkar kifelé fordítása inkább inkompetenciát, bizonytalanságot sugall)

Szintén fontos jótanács, hogy néha nézzünk fel a prezentációnkra a kivetítőre és mutassunk a vonatkozó részletre - ez szintén a mondanivaló fontosságát húzza alá. Van azonban még pár dolog, amire jó, ha figyeltek. Nézzétek meg az infografikát!




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr805678625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ervin2 2013.12.12. 19:01:23

Ezeket a dolgokat, legalább 10 éve minden gimis tudja, mert rendszeresen tartanak prezentációkat, majd minden tantárgyból.Ha nem éreztek rá,az is megtanították nekik HOGYAN kell ilyeneket tartani.(Ez nem azt jelenti, hogy az általánosban a diákok nem csinálnak ilyeneket)
Ha elmész egy bármilyen konferenciára,a prezentációk 90 %a jó, kb 50%-a nagyon jó, azaz, meglepő, színes, kevés szöveg,sok kép, vagy ábra,szemléltető grafikonok, giftek.... Mindehhez szabad beszéd és mozgás (távirányító) szellemes idézetek stb. járul.
Szóval nem kell itt a spanyol
viaszt feltalálni,és azt sugallni, hogy ehhez is külföldi mintákra van szükség. Sokan, már 20 éve nem csak alkalmaztuk, de tanítottunk is ilyet,és hasonlókat különböző fórumokon. A legtöbb ember saját maga is rájön, és a témájához, egyéniségéhez alakítja prezentációját, mert az így lesz HITELES,és nem úgy, hogy szolgai módon másolunk paneleket.

Madalina Rita 2013.12.18. 13:40:25

Jó, ha a gimiseknek ezt már tanítják. A mi időnkben még az egyetemen sem volt jellemző a prezentációk tartása. A mostani pályakezdőknél sem teljesen egyértelmű még a helyzet. Öt év múlva nem fogunk erről posztolni, megígérem. :D


süti beállítások módosítása