13/06/03 A Twitternek is nekiment a török kormányfő

Sajti Botond

A korábbi évek arab felkeléseihez hasonlóan most az isztambuli eseményekről is elsősorban a közösségi médiából tájékozódhat a nagyvilág, mivel a helyi média igyekszik elhallgatni a halálesetekkel és személyi sérülésekkel is járó tüntetések részleteit. A demonstrálók viszont számos információt, képet és videót tesznek közzé a történtekről, amelyeket a nemzetközi hírcsatornák is átvesznek, és ez láthatóan nagyon fáj Recep Erdogan kormányfőnek, aki az elmúlt napokban több alkalommal is elátkozta a Twittert és az egyéb közösségi felületeket.

turkey-protest.jpg

Szerinte ezeken a csatornákon csupa hazugság terjed, s ezt az állítást az teszi kifejezetten komikussá, hogy ő az egyik legnagyobb követőszámmal rendelkező török politikus mind a Facebookon, ahol 2 millióan lájkolták az oldalát, mind a Twitteren, ahol pedig 2,7 millióan olvassák rendszeresen a státuszfrissítéseit.

receperdogantwitter.jpgRecep Erdogan saját oldala az általa támadott Twitteren - most is folyamatosan frissül

A török kormányfő egy tegnapi, helyi interjúban úgy fogalmazott, hogy "ez az átkozott Twitter csupa hazugság", de aztán az is kiderült, hogy nemcsak a mikroblogról ilyen rossz a véleménye: "ez a közösségi médiának nevezett dolog napjaink társadalmának átka!" Az biztos, hogy a diktátorok és a tiltakozások tényét elhallgatni, kozmetikázni kívánó politikusok számára mindenképpen átok a nyilvánosság, ezt Kadhafi vagy Mubarak is készséggel alátámasztaná.

Forrás




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1005342280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TyToo 2013.06.03. 18:47:39

Ostoba, hatalommániás politikus, akinek az fáj, hogy van olyan médiafelület, amit nem tud szabályozni a saját céljainak megfelelően. Hajrá törökök váltsátok le ezt az embert!

Mesterlövész 2013.06.03. 19:01:40

Mindig ezt mondják... Aztán leváltják őket, vagy ha sokat szívóznak, úgy járnak, mint a Kaddafi gyerek.

szita szita péntek 2013.06.03. 19:03:21

Az a baj, hogy én attól félek a "minden baj okozója" közösségi média - ha nem maga az internet megregulázása, szabályozása, irányítása - vagy ha nem megy hát kikapcsolása rövidesen mindennapossá válik majd.

Pienaar 2013.06.03. 19:10:29

Aha. És akkor most megkérném a forradalomfakasztó közösségi médiák rajongóit hogy vonjanak mérleget az arab tavasz eseményeiből és annak következményeiből. Kitört arrafelé a béke és a demokrácia vagy esetleg az újonnan megválasztott vezetők csak annyival jobbak hogy tiszta lappal indultak? És Szíria, na erről ennyit...

2013.06.03. 19:14:05

Bár nem élek egyik közösségi oldal használatával sem, ennek ellenére azt mondom, hogy ezek korlátozása, vagy akár az arra utaló szándékot is diktátumnak kell tekinteni és foggal-körömmel küzdeni kell ellene.

Ez az Erdogan pedig most játssza el a jövőjét.

Démonmac1 2013.06.03. 19:24:04

Egy utolsó féreg ez a török faszkalap, remélem valami Kurd önkéntes elküldi oda ahova való.
A pokolba.

2013.06.03. 19:26:17

@Pienaar: És akkor az a megoldás, hogy minden maradjon a régiben?

Link elek 2013.06.03. 19:35:22

A diktátorok rémálma, nem azt mondják rajta az emberek, amit a diktátor hallani szeretne.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2013.06.03. 19:50:42

Ha ez az ember marad, Torokorszagbol szep lassan Iran lesz. A nyugatnak is kb. ezzel a hozzaallassal kene a helyzetet kezelni. Ha ott megerosodik az iszlam a NATO a masodik legerosebb hadsereget es kozel-keleti bastyajat bukja.

Mohamed 2013.06.03. 19:58:24

Na, látom már megy a diktátorozás de azért annyit jegyezzünk már meg ,hogy Erdogan egy teljes egészében nyugati mércével mérve is demokratikusan megválasztott elnök és eddig semmilyen (sem politikai ,gazdasági meg pláne nem)intézkedése nem mutatott diktatórikus irányba.
Az arab tavaszhoz hasonlítgatás pedig azért sem tűnik ostobaságnak mert az arab országokban egy a nép által soha megnem választott puccs palotaforradalom vagy megüresedés által hatalomra került és a nyugat által támogatott(igen 2001 óta Kadhafi is) szűk politikai elit került hatalomra bármilyen népfelség elvéből eredő legitimáció nélkül,
amelyet egy többségében fiatalokból álló konzervatív vallásos az iszlám értékeihez ragaszkodó demokratikus választásokat követelő a tárasadalom teljes keresztmetszetéből eredő többségi támogatással bíró tömeg döntött meg.
Míg törökországban egy nyugati mércével mérve is deokratikus úton megválasztott a közvélemény kutatások szerint a többség támogatásét még mindíg maga mögött tudó az iszlám elveket képviselő politikai párt ellen egy többnyire a szekularizációt preferáló tömeg tüntet amely közel sem akkora mint pl. az egyiptomi volt.

tucano 2013.06.03. 20:06:05

@Mohamed: Akkor jogosan vereti szét a tüntetőket?
Attól, hogy valakit demokratikusan választanak meg, még válhat diktátorrá, mint pl, nem is tudom, mindjárt eszembe jut...

Mohamed 2013.06.03. 20:07:27

@d.z.:

Viszont továbbra is egy gazdaságilag feltörekvő bivaly erős növekedő az adósságát továbbra is a régióban legnagyobb mértékben csökkentő ország lesz
ahol tovább csökkennek a szociális és társadalmi szakadékok ha Erdogan tovább marad
Tehát lehet választani egy gazdaságilag prosperáló a jóléti állam fmegteremtése felé szélsebesen száguldó ország vagy a nyugat által erőletett ideológiák és vele együtt egy elszegényedő sorvadó gazdaságilag függésbe süllyedő eladósodó ország.
Ha az emberek éhesek nem működik olyan jól a demokrácia.
Persze tegük hozzá hogy Erdogant nagy többséggel demokratikus úton választották meg.
Nem mellesleg Iránban is demokrácia van alkotmány bírósággal választásokkal meg mindennel.

Pienaar 2013.06.03. 20:11:03

Köszi Mohamed, kb szűkebben ezt akartam én is leírni, de jóval tájékozottabb vagy.

@kingStreetboyz: Ki tudja azt megmondani előre, talán a CIA aki a mudzsahedeket jól felfegyverezte? :) Na meg ott a 79-es iráni forradalom, az ifjak megbuktatták a diktátor sahot, aztán a nyugatias Teheránból hirtelen eltűnt a demokrácia minden vivmánya (úgy kell nekik). Szóval maradjunk annyiban hogy ha egy ország elismerten parlamenti demokráciának tekinthető akkor ne kezdjünk el tapsolni minden kormányellenes tüntetőnek, mert káosz lehet a vége.

Mohamed 2013.06.03. 20:18:38

@tucano:

"diktátorrá, mint pl, nem is tudom, mindjárt eszembe jut..."
Gyurcsány
Nos ettől függetlenül elítélem és meg vetem a rendőri erőszakot és nem tartom azt továbbra sem legitimnek ezt szögezzük le
De tegyük hozzá azt is hogy Törökországban a rendőrség valóban független a kormánytól elletétben kis hazánkkal Erdogan nincs napiszinten állandó összeköttetésben a rendőrséggel ellentétben Gyurcsánnyal aki Ggergényin keresztül és vele vállvetve adta az utasításokat a rendőröknek akik közt a Wikileaks szerint Izraeliek is lehettek.
Már csak aért is független a rendőrség a kormánytól mert a rendőrség a 80-as katonai kormányzás óta a hadseregggel nagyon szoros kapcsolatba áll vezető tagjai többesetben a hadseregből kerülnek ki ,a hadseregről pedig azt kell tudni, hogy az Atatürk által képviselt szekuláris politika legfőbb bázisa és képviselője a Hadasereg tagjainak érdeke a szekuláris állam fenn tartása mert hatalmi bázisa és annak további fenn tartása ettől függ.

Mohamed 2013.06.03. 20:23:08

@tucano:

ez még le maradt:
És ezért nem puszi pajás a fegyveres testületek szekularizációt preferáló vezető tagjai és az iszlám értékeket támogató Erdogan kormány és ezért érzem problémásnak Erdogant diktátornak nevezni.

mahet 2013.06.03. 20:27:08

Felvilágosult értelmiség küzdelme a a középkori vallással. Sok helyen látható ez, nem feltétlenül egyszerű a helyzet, hiszen egy országban lehet 50% értelmes és 50% vallásos, na ilyenkor mi van?

Valószínűbb, hogy a a vallásos oldal fog győzni, hiszen az ateisták nem hisznek semmiben, nincs miért harcolni, csak valami ellen. És ez nem olyan erős késztetés, mintha félnél a láthatatlan jóságos úrtól, hogy örökkön-örökké fog nagy jóságában kínozni, ha nem áldozol neki.

Amúgy Magyarország is efféle halad, hitoktatás bevezetése az iskolákban, az egyház óriási támogatása, a miniszterelnök szerint a szekularizáció rossz stb

vladimir964 2013.06.03. 20:29:06

Hát bizony, bizony, az ilyen helyzetekben látszik, hogy mennyire jó dolog volt, hogy az internetet tudósok, és nem politikusok alkották. Ezt nem lehet egy kattintással lenyúlni. Fő is tőle politikusaink feje rendesen!

tucano 2013.06.03. 20:37:53

@Mohamed: Akkor viszont miért volt ilyen brutális a rendőrségi fellépés?
Meg ez a Twitter ellenes kiszólás is klasszikus:)

"Gyurcsánnyal aki Ggergényin keresztül és vele vállvetve adta az utasításokat a rendőröknek akik közt a Wikileaks szerint Izraeliek is lehettek."

Aha, akkor értem.

Mohamed 2013.06.03. 20:39:42

@mahet:

Látod látod az un. "értelmesek" helyett a vallásosak rángatták ki a csődközeli állapotból és hozak létre egy olyan redős és a jóléti állam felé törekvő gazdaságot ami ma a 17. legnagyobb a világon
ha az un. értelmesek maradtak volna akkor maradt volna az ország abban a helyzetben ahol a 90-es évek végén.

mahet 2013.06.03. 20:43:42

@Mohamed: na és? A vallásos emberek egészségesebbek is mint a nem vallásosak.

Placebo hatás, hit ereje stb... ez mind valós dolog, ettől még marad a sötét középkor.

Mohamed 2013.06.03. 20:45:48

@tucano:

Aha tehát ha valaki kritikus az internettel vagy a közösségi médiával kapcsolatban akkor az diktátor?
Váccsuk le a pszichológusokat?

Nos kár szemforgatva felháborodni leírtam a viszonyokat a magyarországi és törökországi viszonyokkal kapcsolatban a karhatalmi szevek viszonyában.

sanche_ 2013.06.03. 20:46:18

Jajj, ugyan már ez a gusztustalan köpködés, mikor valaki szidni meri ezt az úgynevezett közösségi szennyet...

...És látva egyes bloggereket, éppen igaza van ennek a fickónak. Azt mondja, hogy elég tré dolog, hogy magát komoly státuszba emeli pár blogger és twitterező idióta(nem mind!!) és tényleg uszítják az embereket. És úgy csinálnak, mintha többen lennének, ezt hazudják... Szerintem is undorítóak és szerintem se annyira jó ez így, hogy egy erőszakos kisebbség így okoz gondot.

Az se jó, hogy az úgynevezett közösségi média olyan uszító hazugságot terjeszthet, amilyet csak akar..és nem azt mondom, hogy tiltsák be a blogot(ahogy a politikus sem ezt tette) csak egyszerűen ez így nem jó.

Nem is rég még az volt, hogy a blogok 90%ban érdekesek voltak, emberek olyan dolgokról írtak amiről a média nem tudott, mert a buta újságíró nem értett mondjuk a részecskefizikához. És egy csomó ötletesség volt (a fórumokra ugyanez volt igaz!) Ma viszont már tényleg minden idióta használja és ezért, egy értelmes, igazi közösségi médiáig egy km-t kell leásni a szennyben...
És ez akkor is így van, ha egy ellenszenves politikus is ezt mondja.

tucano 2013.06.03. 20:50:57

@Mohamed:
"Aha tehát ha valaki kritikus az internettel vagy a közösségi médiával kapcsolatban akkor az diktátor?"

nem, csak közben nem verik a kormánya irányítása alá tartozó rendőrök a tüntetőket és nem panaszkodnak arra, hogy ezt mások képesek megmutatni a világnak.

Nem háborodtam fel, csak megértettem a másféle megközelítésedet.
Ha az egyik veret, akkor diktátor és minden kamu blődséget elhiszünk róla, ha a másik, akkor a tényeknek sem hiszünk.

Mohamed 2013.06.03. 20:57:27

@mahet:

Ha egyere jobban tejesít a nemzetgazdaság és nem kell éhezni akkor felőlem maradhat a "setét középkor"
Az éhes emberek nics kedve "felvilágosodni"

mahet 2013.06.03. 21:02:45

@Mohamed: persze, nem véletlen, hogy a jóléti államokban nő leginkább az ateisták aránya.

Lásd Törökország, növekszik a jólét => csökken a vallásosság.

Mohamed 2013.06.03. 21:11:01

@tucano:

Ezek szerint talán mégsem értetted meg

Törökoszágban azért független a rendőrség a kormánytól mert a rendőrség a 80-as katonai kormányzás óta a hadseregggel nagyon szoros kapcsolatba áll vezető tagjai többesetben a hadseregből kerülnek ki ,a hadseregről pedig azt kell tudni, hogy az Atatürk által képviselt szekuláris politika legfőbb bázisa és képviselője a Hadasereg tagjainak érdeke a szekuláris állam fenn tartása mert hatalmi bázisa és annak további fenn tartása ettől függ. És ezért nem puszi pajás a fegyveres testületek szekularizációt preferáló vezető tagjai és az iszlám értékeket támogató Erdogan kormány
Így eléggé bajos azt feltételezned ,hogy Erdogan utasítására veri az embereket az a rendőrség akinek a vezetői a hadsereg szekularizmust preferáló vezetőivel oly szorosan össze van fonódva,
míg Fletó maga ismerte be hogy összeköttetében állt a rendőrséggel
ezek tények amik biza makacs dolgok.

Azt az ökörséget meg te sem állíthatod hogy a Wikileaks és aktől az anyagot merítette a Startfor(a CIA egyik alvállalkozója) is Orbán irányítása alatt van és ezért "mocskolja" Gyurcsányt.

És ne mosd össze a dolgokat Erdogan nem azért nyílvánította ki a nemtetszését a közösségi médiával kapcsolatban mert meg mutatta a rendőri erőszakot( a kormány már vizsgálatot is indított a rendőri erőszakkal kivizsgálására ilyet fletóék nem tettek meg)
Hanem azért mert az azt használó mikrobloggerek tudatosan ferdítenek valótlanságokat írnak és szítják a feszültséget.

ottomoll 2013.06.03. 21:15:25

@Mohamed: Ráadásul a líbiai és egyiptomi "Facebook forradalmak" is csak azt eredményezték, hogy mindkét országban végül iszlám fundamentalisták kerültek hatalomra.

Mohamed 2013.06.03. 21:18:31

@mahet:

"növekszik a jólét => csökken a vallásosság."

Aha Szaúd-Arábiában, Katarban, Dubajban, Malajziában biztos csökken a vallásosság. magadól írsz ilyen ökörségeket vagy súgnak neked.

"Lásd Törökország, növekszik a jólét"
Igen és ezt a jólétet egy valláspárti komány hozta el, ennyi.
A legutóbbi eurobarométer felmérés szerint is nő a vallásosság Törökországban ,az iszlám egyfajta divattá lett ott.

Mohamed 2013.06.03. 21:20:52

@ottomoll:

"Ráadásul a líbiai és egyiptomi "Facebook forradalmak" is csak azt eredményezték, hogy mindkét országban végül iszlám fundamentalisták kerültek hatalomra"

Már csak ezért is hülyeség az arab tavaszt párhuzamba állítani a mostani jóval kissebb volumenű törökországi eseményekkel párhuzamba állítani.

mahet 2013.06.03. 21:31:33

@Mohamed: Hát igen, a kereszténységre jellemzőbb, hogy a jóléttel fordítottan arányos a hívők száma. Persze valószínűleg a hívők nagy része pl Dubajban valójában nem az, de muszáj annak látszania.

Persze ott is vannak kivételek: lásd USA, ahol a jólét ellenére óriási a vallásosság.

Igazából nehéz logikailag megfogni a témát, hiszen egy alapvetően teljesen abszurd dolog az egész. Bármilyen más kontextusban betegségként kezelnék az ilyen hitet. Érdekes.

hollario 2013.06.03. 21:35:15

@Mohamed: Nem mellesleg Iránban is demokrácia van alkotmány bírósággal választásokkal meg mindennel.

És amikor a jobbikban az Ahmadinezsádtól kapott pénzt osztottátok, láthatóan te is kaptál belőle.

Mohamed 2013.06.03. 21:38:23

@hollario:

Én magasabbról kapom a fizut, nekem Dart Vader utalja egyenesen a halálcsillagról.

Mohamed 2013.06.03. 21:42:04

@mahet:

"Hát igen, a kereszténységre jellemzőbb, hogy a jóléttel fordítottan arányos a hívők száma."

Muhaha Norvégiában és Dániában még mindíg nem választották külön az egyházat az államtól egyszrűen nics ilyen delkaráció vagy szerződés.

tucano 2013.06.03. 21:55:20

@Mohamed:
Aha, tehát ha jól értem akkor a független rendőrség szétveri az embereket, akik korábban egy bevásárló központ építése, majd a kormány ellen tüntetnek.
A közösségi média meg ilyen, gyakran terjeszt rémhíreket vagy egyenesen hazugságokat. Pont ugyanúgy, mint a hivatalos. Szegény Erdogánt is biztosan mocskolják hazugul. De hátha van egy-két igaz dolog is és szerintem neki pont az csípi a szemét, ezek a politikusok már csak ilyenek.

Stratfor meg komoly hírforrás, érdemes számolni vele, sőt hivatkozni. Akkor már inkább a névtelen török twitter felhasználók.

Mohamed 2013.06.03. 22:13:08

@tucano:

"De hátha van egy-két igaz dolog is és szerintem neki pont az csípi a szemét, ezek a politikusok már csak ilyenek."
Nyílván csípi a szemét ahogy írtad ilyenek azek a politikusok de azért Erdogant diktátornak beállítani az azért nettó ökörség

Nos mint azt te is tudod a közösségi médi azért közösségi mert bárki használhatja jó és akár rossz célokra is nyílván most Törökországban most gombamód szaporodnak azok a mikrobloggerek aki a tömeg és az indulatok szításában érdekeltek és ezért nem válogatnak az eszközökben és Erdogan ezen álláspontját hangoztatta.

"Aha, tehát ha jól értem akkor a független rendőrség szétveri"

Nos mint már írtam a rendőrség szoros kapcsolatban állnak a hadsereggel a 80-as években a katonai kormányzat regnálása idején is eléggyakran volt szükség a mostaninál jóval brutálisann rendőri fellépésre így mondhatjuk hogy még élnek a régi reflexek ott igy dolgozik a rendőrség sajnos, másrészt kurvára kilógna a lóláb ha a gyujtogatások ellenére a tüntetők oldalára állna a rendőrség.

"Stratfor meg komoly hírforrás"
Nos ha azt vesszük hogy ez a twitterezőkkel mikrobloggerekkel ellentétben egyáltalán nem a nyílvánosságnak hanem bennfentes hírszerzői körök számára továbbított információ akkor igen ez hitelesebb mint a feszültség szításában érdekelt mikrobloggerek és twitterezők aki a saját szempontjaiknak megfelelően tálalják a híreket.

mahet 2013.06.03. 22:15:16

@Mohamed: és? Amerikában meg verik a négereket!

tucano 2013.06.03. 22:36:16

@Mohamed: Legalább vitatkoztunk egy rendeset, jó pihit!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2013.06.03. 22:40:31

@Mohamed: Ez azert eleg gyengere sikeredett.

Valasztasokat sok helyutt tarottak (hazankban is a kommunizmus alatt), attol meg nem demokracia. Iranban az ajatollahok barmikor felulbiralhatnak egy valasztast, es meg egy sor egyeb dolog hibadzik ahhoz, hogy ott demokracia legyen.

Torokorszagban demokracia van, ezt senki sem kerdojelezte meg, viszont a vilagi Torokorszagot egyre inkabb feladjak a videk alatal megvalasztott iszlamista kormanyok. Amibol meg a varosiaknak eleguk van. Hogy Torokorszagban mennyivel no a GDP ahhoz meg semmi koze annak hogy tiltjak-e az alkohol arusitast, vagy plazat huznak-e fel egy kozpark helyere. Amugy annak se feltetlenul hogy milyen az allamforma.

Mohamed 2013.06.03. 22:54:59

@d.z.:

Lehet hogyí a pia árusításnak nics sok köze a GDP hez de az ezt támogató iszlám párti kormánynak annál inkább és ez a lényeg a többi csak sallang

kommunizmusban népszavazás általános ,titkos, egyenlő választások?
soha nem volt.
Ajatollah még soha sem bírált felül egy választást sem 79-óta.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2013.06.03. 23:45:43

@d.z.:

"a vilagi Torokorszagot egyre inkabb feladjak a videk alatal megvalasztott iszlamista kormanyok"

Öregem, te aztán kened-vágod a tutit. Az egyébként megvan, hogy Erdogan a miniszterelnökség előtt Isztambul főpolgármestere volt?

Persze az igaz, hogy vidéken több a vallásos - bár nyugtass meg, hogy azért az ő szavazatuk szerinted is ugyan annyit ér -, de a nagyvárosokban is többségben vannak. Mert divatos. Azért, mert hatékony...

indiscriminating power 2013.06.03. 23:48:56

@Mohamed:
Speciel a tárgyalt Stratforos "információ" egy a korabeli széljobbos rémhíreket elismétlő crowdsource email volt, szóval pontosan annyira hiteles, "mint a feszültség szításában érdekelt mikrobloggerek és twitterezők aki a saját szempontjaiknak megfelelően tálalják a híreket".


süti beállítások módosítása