12/09/20 Ne stresszelj!

kiss.aniko

Hat országban indult kampány az MGYOSZ koordinálásában, amelynek célja felhívni a figyelmet a munkahelyi stressz okozta problémákra és az azokból származó károkra. A kampány kommunikációs feladataira kiírt tendert a FLOW PR nyerte, és e sorok szerzője kapta a feladatot, hogy levezényelje a projektet az első ötleteléstől a kampány indulásáig. A figyelemfelkeltésen kívül a kampány célja az is, hogy a munkáltatókat és a munkavállalókat együttes cselekvésére ösztönözze, mi pedig szerettük volna, ha a nézők-olvasók foglalkozásra, nemre, korra való tekintet nélkül érzik: tehetnek magukért.  Figyelembe kellett vennünk a földrajzi, kulturális és nyelvi különbözőségeket, hiszen a kampány Ausztriától Romániáig meglehetősen különböző országokban fut. De a legfőbb kihívás az volt, hogy a munkahelyi stressz csökkentése kapcsán a munkaadók és a munkavállalók között ne feszültséget gerjesszünk, hanem összefogásra ösztönözzünk.

Mint manapság minden kampánynál, itt is csekély összeg állt a rendelkezésünkre, a megrendelő különösen érzékeny volt a költséghatékonyságra. Ilyenkor az ügynökségünk a kreativitással próbálja elérni, hogy felfigyeljenek a kampányra, szemben a százmilliós büdzsével futó mosóporreklámokkal, amelyek bugyuták ugyan, de annyiszor vetítik és annyi csatornán, hogy nem lehet "elmenekülni" előlük. Mivel a megrendelő egy meglehetősen konzervatív szervezet, ráadásul a szövegeket készen kaptuk, az überkreatív, gerilla-szerű ötleteink gyorsan lekerültek az asztalról, és maradt a technológiai újszerűség, mint eszköz, amellyel kiemelhetjük a kampányt a reklámdömpingből.

A kampányban a kommunikációs eszközök közül a szpotnak szántuk azt a szerepet, hogy felhívja a figyelmet a problémára. A koncepció a Hogyan akarja az életét élni? kérdésének megválaszolása köré épült. A szpot forgatását és az utómunkálatokat két zseniális tech-mester, Tömöri Imre és Tóth Levente végezte a PlanetMédiától. A filmnél az úgynevezett split screen megoldást használtuk: párhuzamosan mutatjuk be egy négyfős család egy hétköznapján a pozitív és a negatív példát.

Ez még önmagában nem szokatlan vagy formabontó. Ám a kampány másik csatornáján, a Stopstressinfo.eu honlapon már jóval látványosabb formában készítettük el a szpotot: a két film (a negatív és a pozitív verzió) egymás „alatt” fut és egy csúszka segítségével a néző maga tud a két film között váltogatni. (Az ötlet egyébként egy holland alkoholfogyasztás elleni kampányból jött, ahol hasonló technikát alkalmaztak.) Ezzel a megoldással még inkább közelebb akartuk hozni a honlap látogatóit a problémához és azt sugallni, hogy kezükben van a megoldás.

tl1.png

A kampány többi eleménél a megrendelő konzervatív, ugyanakkor figyelemfelkeltő megoldást kért, ami a legnehezebb, hiszen egy plakáton nincs sok lehetőség olyan vizuális trükkökre, mint a videó szpotok esetében. (Még a színek használatánál is nagyon óvatosnak kellett lennünk, és sok időt töltöttünk azzal, hogy kiválasszuk azt a színkombinációt, amelynek egyik országban sincsenek politikai felhangjai.) A sok ötlet közül végül a meggyötört-boldog arc párosítása nyert, ahol vizuálisan is összehasonlítjuk a stresszes embert a kiegyensúlyozott emberrel.

iosha_poster_A3_HU_male.png

A kampányban a munkaadók számára egy leaflet-et kellett készítenünk, amely megint csak komoly kihívást jelentett: milyen az a leaflet, amit egy vállalatvezető a kezébe vesz és nem hajít el egyből? Végül egy hatalmas nyitott széfet tettünk a nyitóoldalra, fölé pedig a következő mondatot: "Mennyit vesz ki belőle?" Nagy valószínűséggel ezt a brosúrát nem fogják kidobni a cégvezetők...;-)

leaflet_01_vegleges_foto.jpg

A kampányt a fentieken kívül még természetesen pr-rel is megtámogatjuk, illetve október végén, egy nemzetközi konferencián mutatunk be egy 3 perces oktatófilmet, amelyben ismét a Tömöri-Tóth duó vizuális varázslataié lesz a főszerep - a tartalom mellett persze. 

Az Európai Bizottság finanszírozásában megvalósuló IOSHA2 projektet hat ország Ausztria, Horvátország, Magyarország, Montenegró, Románia, Szlovénia munkaadói szervezete nyerte el. A projekt koordinátora a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. 

FRISSÍTÉS (2012.10.18.)


A kampány utolsó eleme, az infovideó is elkészült:




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr834789814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása