12/03/13 Használod a Pinterestet? Egyelőre jogot sértesz… mint mindenki

Polyák Zsuzsa
A Pinterest egyre népszerűbb, döbbenetes felívelésére napról napra rácsodálkozik mindenki, és egyre másra születnek a titkot megfejteni kívánó cikkek, elemzések. De erre a sztorira is igaznak látszik: túl szép, hogy ilyen egyszerű legyen. A minap ugyanis Kirsten Kowalski fotós – és egyben jogász – személyében valaki rátapintott a Pinterest – és úgy néz ki, minden hasonló elven működő csatorna - Achilles-sarkára. Következik egy újabb sztori, ami azt bizonyítja, hogy a szerzői jog mai formájában már elavult, és teljesen alkalmatlan az online tevékenységek szabályozására. 
 
Fotó: PR Daily, via directmatchmedia
 
A hölgy, mint saját oldalán megosztott bejegyzésében írja, „könnyezve”, de törölte magát a Pinterestről. Kirsten szerint az előző napokban fotós társai a Facebookon kezdtek vitázni arról, rendben van-e az, hogy komoly munkával készült fotóikat követőik csak úgy, minden engedélykérés nélkül repinelik. A Pinterest szabályzata ugyanis kimondja: minden felhasználó, aki egy képet kitesz a falára, vagy tulajdonosa annak, vagy engedéllyel rendelkezik a kép tulajdonosától. A PR Daily-n megszólalt az ügyben Molly DiBianca ügyvéd is, aki szerint vajmi kevés esélye van ma bárkinek arra, hogy ne sértsen szerzői jogokat és egyben az oldal szabályzatát, ha a Pinterestet használja.  Csak akkor kerülhető ez el, ha minden egyes képhez engedélyt kérünk a készítőtől vagy tulajdonostól. Ami lássuk be, nonszensz, senki nem fog írni a Dior-nak, hogy szeretné a legújabb kollekció egyik darabját megosztani, sem Martha Stewartnak egy pofás recept repinelési jogáért.
 
Kirsten lépése után nem sokkal a Pinterest egyik alapítója, Ben Silbermann felhívta a hölgyet, tanácsát kérve, mi legyen a megoldás. A fotós mindezt úgy kommentálta, Ben aggódik a "kis oldaláért" és szeretné, ha mindenki a jog határain belül és kényelmesen, biztonságosan használná továbbra is azt. A jogászok szerint a megoldás már úton van, a Pinterest felismerte a problémát, ugyanakkor azt mindenki elismeri, hogy élvezet helyett munkává válna használni az oldalt, ha minden kép megosztása előtt a tulajdonost kéne hajkurászni.
 
Ráadásul fotósok és művészek számára más problémát is felvet az oldal önpromóra történő használata: a jelenlegi szabályzat szerint ugyanis, amint egy fotó megosztásra kerül ott, elvileg minden jogról le is mond annak megosztója. Ez azért pedig elgondolkodtathat minden ebből élő kreatív alkotót... 
 
Az oldal további felívelését mindez azonban véleményünk szerint nem fenyegeti, az olyan nagyvállalatok, mint a Coca Cola, és az olyan nagy magazinok, mint a Better Homes and Gardens sem törlik magukat e kissé talán belterjes, ám érdekes vita miatt. És a felhasználók sem hagyják abba a tomboló repinelést. A Pinterest jogászai azonban minden bizonnyal most törhetik a fejüket.
 
Hogy mégis happy end lesz a vége, azt sejteti az is, hogy az ügy kirobbantója, Kirsten maga is lelkes Pinterest hívő, ahogyan posztját zárja: P.S.S - Pinterest, I love your site. Call me. 

 

Címkék: pinterest



Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr194312377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása