11/05/11 Hogyan fejleszd az íráskészségedet? - jótanácsok kezdő pr-eseknek

Madalina Rita

A pr-asszisztenseknek és gyakornokoknak számos nehézséggel kell megküzdeniük szakmai pályájuk elején, és a napi, adminisztratívabb jellegű feladatok mellett kapacitás és gyakran vonatkozó feladatok hiányában nehéz fejlődniük olyan kulcsterületeken, mint amilyen a tanácsadás vagy a szövegírás. 

Van viszont egy jó hírünk: ha a főnököd látja, hogy jól írsz, akkor biztosan adni fog erre lehetőséget és időt. Ezért érdemes ezen a területen (jól) teljesíteni vagy legalább érzékelhető fejlődést felmutatni, lehetőleg már az első hónapokban.

Hogy a monitorozás és a follow-upok között hogyan lehetne erre időt szakítani és egyáltalán hogyan kellene gyakorolni, ha alig van rá lehetőség? Íme néhány tipp:

1. Az a legfontosabb, hogy hallgasd meg a főnököd visszajelzéseit és mindig igyekezz követni a tanácsait.

2. Figyelj oda az ügyfélre! Ismerd meg kívülről-belülről, még ha te nem is voltál ott a briefingeken - a levelezésekből sok lényeges dolog kiderül.

3. Ne hagyd abba az olvasást! Lehetőleg ne csak online szövegeket fogyassz, hanem erőltesd meg magad regényekkel vagy akár szakkönyvekkel - a lényeg a strukturált, igényes anyagokban való rendszeres elmélyülés. 

4. Írj blogot! - A blogírás koncentrációt, egy adott témában való jobb elmélyülést kíván meg és gyakorolhatod nemcsak az érvelést, hanem a mondatok és gondolatok csiszolását is - még akkor is így van ez, ha egyébként a blogformához igazodva kicsit nyeglébb megfogalmazást használsz (mint most én). Ha rendszeresen posztolsz sokat, egy idő után azt fogod észrevenni, hogy sokkal gyorsabban haladsz a szövegírásban, jobban ki tudod emelni a lényeget és könnyebben észreveszed a hiányzó vagy rosszul megformált részleteket. Az eredmény nem fog gyorsan jelentkezni, de fél-egy év alatt drámai változás érhető el. Ezért érdemes olyan tematikát kitalálni, ami kellően változatos és úgy érzed, hogy van vele kapcsolatban mondanivalód.

+1: Az üreslap-szindróma legegyszerűbb leküzdési módja, ha egyszerűen elkezdesz írni. Ne foglalkozz azzal, hogy nem jó, a lényeg, hogy rátalálj a mondanivalód útjára. Utána ha már haladtál valamennyit, lehet folytatni a következő gondolattal. Majd amikor elkészült a váz, elkezdheted az érdemi javítást, csiszolgatást.

Van még valakinek extra módszere vagy olyan tapasztalata, aminek köszönhetően sokat fejlődött az íráskészsége?

A kezdő pr-eseknek, gyakornokoknak rengeteg jótanáccsal tudunk szolgálni, ezért még sok ilyen jellegű poszt fog születni a témában. Ha van olyan kérdés, ami kifejezetten érdekelne titeket ezzel kapcsolatban, nyugodtan vessétek fel itt vagy az info@flowpr.hu címen.  

Címkék: pr tipp tapasztalat



Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!



süti beállítások módosítása