Facebook oldaldoboz

A napi.hu legfrisebb hírei

10/08/23 Eltűntek az életkorbeli különbségek…

Madalina Rita

… legalábbis a nagy amerikai TV-hálózatok között, a nézőik életkorát tekintve. Ugyanis amíg korábban a CW-t a huszas éveikben járók nézték, addig a CBS-t inkább az ötvenesek. Ez azonban már megváltozott a Magna Global nevű kutatócég felmérésének eredményei szerint.

Ma ugyanis a CW-t kivéve valamennyi hálózat nézőinek életkori mediánja 45 felett van.

A kutatócég szerint két fontos adottság jellemző: egyrészt a hálózatok most már tudatosan megpróbálnak a lehető legszélesebb közönséget elérő műsorkínálatot kialakítani. Erre leginkább a tematikus csatornák alkalmasak, melyeknek egyre nő a nézettsége, de például nagy kört szólítanak meg az olyan sorozatok, mint a House (42 az átlagéletkor) vagy a 30 Rock (itthon a Stúdió, átlagéletkor: 39).

Másrészt pedig ha nem jönnek új nagysikerű műsorok, a meglévők nézőinek átlagéletkora egyre magasabb lesz. Így például a hétéves CSI esetében már 56-os átlagéletkorról beszélhetünk. Érdekes adat egyébként, hogy a jelenlegi tíz legnépszerűbb műsorból nyolc már hét éve van műsoron. Az új, nálunk is nemsokára bemutatandó Glee nézői ezzel szemben 32 év körüliek.

További érdekesség, hogy a legidősebb közönsége A férjem védelmében c. sorozatnak (58 év), a legfiatalabb pedig a Family Guynak (30 év) van.

Hogy hol vannak a tinédzserek? Nem igazán tudni. Az online műsorokat és a digitális TV-t ugyanis leginkább az elfoglalt fiatal felnőttek, friss családosok használják 25 és 34 év között.
 
Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!