10/06/15 "Nagyapád a barátod akar lenni a Facebook-on!"

Sajti Botond

Legtöbbünknek még nem kell attól tartani, hogy egyik reggel ilyen értesítést kap, de az Egyesült Államokban ez már egyre gyakrabban előfordul: az ötven feletti amerikaiak több mint negyede, 27%-a használja a közösségi médiát a Mashable! cikke szerint. Kedvencük a Facebook, amit elsősorban a családtagokkal való rendszeres kapcsolattartásra használnak. Az oldalról és annak használatáról minden második időskorú felhasználó valamelyik családtagjától hallott. Leggyakrabban a gyermekek és az unokák hívják fel a szülők, nagyszülők figyelmét a közösségi médiára. Az újdonságok iránti nyitottságukat jól mutatja, hogy 83%-uk hallott már az iPad-ről, és 11-14%-uk tervezi, hogy be is fog szerezni egy táblagépet.

 

De mi a helyzet idehaza? Nem meglepetés, hogy az Egyesült Államokhoz képest a magyar nagyszülők le vannak maradva az NRC májusban közzétett adatai szerint. Az ötven felettiek körében nálunk már az internethasználat is mindössze 15% (a 60. életév jelent komoly vízválasztót: az 50-59 közöttieknek még harmada használja a netet, de ez az arány 60 felett 8%-ra esik vissza).

Érdekes különbség a hazai felmérés alapján, hogy míg az idős férfiak jellemző módon inkább maguktól tanulták meg az internetet használni, addig a nők szívesebben szerezték meg ezeket az ismereteket egy tanfolyam keretében vagy családtagjaik segítségével. Az amerikai adatokhoz képest fontos különbség, hogy nálunk az időskorúak inkább hírek olvasására és információszerzésre használják az internetet, jellemzően nem kapcsolattartásra, tehát a közösségi médiában is jóval kisebb arányban vannak jelen: saját bloggal például az ötven feletti felhasználók alig 10%-a rendelkezik, de heti rendszerességgel közülük is csak minden második frissíti azt.

A ti nagyszüleitek már fent vannak a Facebook-on?

 




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!

10/06/14 Árvíz - hogyan segíthetünk?

Madalina Rita

Most kivételesen viszonylag távol kerülünk a blog témájától, de szerintem nem fogtok haragudni. Számtalan helyről lehet hallani, hogy segélyakciók indulnak az árvízkárosultakért, így viszonylag sok opció nyitott. Hogy kicsit könnyebb legyen tájékozódni a lehetőségekről, összegyűjtöttünk néhány információt azoknak, akik valamilyen formában segíteni szeretnének.

Ha pénzbeli adományt szeretnétek küldeni, leginkább két megoldás javasolt: egyrészt a minden hálózatból eredményesen hívható 1749-es szám felhívásával, illetve az érintett intézmények, szervezetek számára folyósított összeggel tudjátok támogatni az ügyet. A számlaszámok folyamatosan bővülő listáját az Üzleti etika site-ján találjátok.

Adománygyűjtés vásárlással: a Magyar Narancs minden, reklámajándékként elérhető ruhadarab után a teljes összeget átutalja egy sátoraljaújhelyi szervezetnek. A WWF pedig minden megvásárolt takaró mellé egy pár gumicsizmát ad, és elküldi a rászotultaknak.

Ha tárgybeli adományokkal segítenétek, érdemes figyelembe venni, hogy amellett, hogy tényleg bármi jól jöhet, most aktuálisan leginkább a következőkre van a helyieknek szüksége:

- tartós élelmiszer

- ivóvíz

- fertőtlenítőszerek

- szúnyogirtó

- naptej

- elemlámpa, elemek

- matrac

- takaró

- tisztítószerek

 Több módon lehet eljuttatni az összegyűjtött adományokat: a Vöröskereszt honlapján lehet megnézni, Budapesten hol vannak a gyüjtőpontok, de nagyon jó kezdeményezés a 6x6 Taxié is, mely a telephelyén (1116. Budapest Kondori út 2/a) gyűjti az adományokat. A legjobb, hogy ezeket bármelyik várakozó taxisnak is oda lehet adni.

Van több magánakció is, például az Autózz című blog vitt a napokban egy nagy rakományt, de aktív Facebook csoportok is alakultak ebből a célból. Érdemes csatlakozni itt, itt és itt. Felajánlásokat lehet tenni a Juventus, a Neo és a Class FM rádióknál (06 30 645 0000), vagy a Katasztrófavédelemnél is, de az Újpest szurkolók is nagyon aktívan segítenek. Kifejezetten kisgyermekes szülőknek ezen a site-on keresztül lehet adományokat küldeni.

Sok lehetőség van tehát, így ha valaki nem tud odamenni a gátakra, attól még jelentős segítséget nyújthat.

Ha valamilyen nagyon lényeges, jól működő szervezetről lenne információtok, ne tartsátok vissza!

 

 

Címkék: hír non profit



Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!



süti beállítások módosítása