Facebook oldaldoboz

A napi.hu legfrisebb hírei

13/03/12 A hét infografikája: bemutatkozik a mobinauta

FLOW PR

Ezúttal egy hazai, számunkra különösen kedves témával jelentkezik A hét infografikája rovatunk, melyből megismerhetitek napjaink tipikus okostelefon-felhasználóját, a mobinautát. A tipikus mobinauta olyan fiatal, magas státuszú és magas iskola végzettségű személy, aki gyakrabban olvas, sportol és hallgat zenét, mint a hagyományos telefonok tulajdonosai, valamint az átlagosnál nyitottabb az újdonságokra. Az okostelefon-használat a mobinauták egész napját végigkíséri. Legtöbbet reggel, mielőtt elindulnának otthonról, ebédszünetben, munkaidő végén és este interneteznek a telefonjukról. Az internetezés, böngészés mellett a telefonálás és a zenehallgatás is minden napszakban a legkedveltebb funkciók közé tartoznak. A reggeli órákban ezeken kívül még a hírolvasás és a játék, délben a Facebook és az emailezés, chat-elés, délután a Facebook és az SMS, este pedig a játék valamint a kapcsolattartást elősegítő funkciók, az email és a chat a legnépszerűbbek. A fenti tudnivalók, illetve az infografikában szereplő adatok az Ipsos és a Telenor közös kutatásából származnak.

mobinauta_infografika_02-01.png
Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!

13/03/11 Cukifaktor 1.0.

Almási Anna

Az elmúlt hetek sztárja a magyar internetezők körében egyértelműen a Fővárosi Állat- és Növénykert február 14-én született kiselefántja volt. Az első napokban egy ország aggódott a jövevényért, mert nem akart szopni, mesterséges táplálással pedig a tapasztalatok szerint rosszak az ázsiai elefántok túlélési esélyei. Mindannyian fellélegezhettünk azonban, mikor az Állatkert Facebook oldalán hírül adta, hogy a csöppség végre megtalálta anyja emlőjét.

asha_foto.jpg

Ezt követően az Állatkert egy héttel a kiselefánt születése után szavazást indított saját honlapján és néhány országos médium oldalán az állat nevének kiválasztására. Mintegy 200 ezer szavazat érkezett, a meghirdetett hat név (Asha, Anita, Angyal/ka, Amelie, Aishwarya, Aurora) közül a legtöbben az Ashára voksoltak (a szanszkrit eredetű név jelentése remény). 

Asha érkezése és a róla beszámoló hírözön hatalmas népszerűséget hozott az Állatkertnek a közösségi médiában: a kiselefántról készült első fotót mostanáig több mint 11 ezren lájkolták, több mint 13 ezerszer osztották meg, és közel 500 komment érkezett rá. Az első napok aggodalmai számos új követőt vonzottak az Állatkert Facebook oldalára, csak az elefántbébi születése utáni napon mintegy 2100 új rajongójuk lett. A számok jól mutatják, hogy egy ügyesen kommunikált cuki téma reklám nélkül is megmozgatja az internetezőket, és ennek eredményeként Ashát és anyukáját mintegy négyszáz látogató tekintette meg az Állatkertben a kiselefánt első nyilvános bemutatkozásakor. Asha népszerűsége ráadásul az intézmény több mint húsz éve indított örökbefogadási programjára is felhívta a figyelmet, az Állatkert beszámolója szerint a rajongók Asha születésétől fogva folyamatosan hívták az intézményt arról érdeklődve, hogy mikortól jelentkezhetnek nevelőszülőnek. 

Mindenki ismeri a mondást, amely szerint állatokkal és gyerekekkel mindent el lehet adni, nem véletlen, hogy a cuki tartalmak nagyon népszerűek az interneten. Jól mutatja ezt, hogy például a Cukiságok Tárháza nevű Facebook oldalnak több mint 35 ezer lájkolója van, és a TAT (talking about this) értéke több mint 165 ezer. (Ez körülbelül megegyezik például a SZTAKI Szótár, a Hunguest Hotels, vagy a Szegedi Ifjúsági Napok rajongóinak számával, és több például a Ludwig Múzeum, a Don Pepe vagy Aranyosi Péter lájkolóinál.) Ennél még népszerűbb az Állatbolondok társasága Facebook oldala, amely több mint 388 ezer követőjével és közel 120 ezres TAT mutatójával jelenleg a 34. a magyar Facebook oldalak toplistáján

knut.jpg

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb állatcelebje volt Knut, a Berlini Állatkert jegesmedvéje. 2007-ben első nyilvános bemutatkozására a világ minden tájáról érkeztek tévéstábok, népszerűsége ezt követően is töretlen volt, az állatkertbe rengetegen látogattak el csak azért, hogy őt megtekinthessék. Knut Leonardo DiCaprióval szerepelt a Vanity Fair címlapján, a róla készült videókat milliók nézték meg a YouTube-on. 2011 tavaszán – négyéves korában – azonban váratlanul elpusztult. Bár a boncolás során kiderült, hogy a jegesmedve halálát korábban nem diagnosztizált agykárosodás okozta, abban sokak szerint szerepe volt a feléje irányuló hatalmas érdeklődésnek is, ennek következtében ugyanis az állat komoly stressznek volt kitéve. 

Az állatkás tartalmak népszerűségének oka, hogy mindenkiben felébreszt valami belső melegséget egy édes kiselefánt vagy egy álmos kiscica képe, és a ránk zúduló hírözönben néha jól esik egy kicsit megpihenni a cukiságban. Emellett – ahogy azt Asha vagy Knut példája is jól mutatja – egy offline eseményre épített jó közösségi média jelenlét kiválóan alkalmas az érdeklődés felkeltésére, és ez által a vásárlásösztönzésre is.      

 
Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!