14/09/17 Tényleg nem az Apple ad először kéretlenül U2-albumot ajándékba?

Sajti Botond

Nagy felzúdulást keltett, hogy az Apple az új iPhone-okra kérés nélkül feltölti a U2 új albumát. Ami viszont különösen érdekes, hogy nem sokkal ezután keringeni kezdett a Twitteren egy fotó egy nyolcvanas évekbeli újsághirdetésről, amely szerint az akkoriban a mai iPhone-okhoz hasonlóan menő walkman-ek mellé minden vásárló ajándék U2-kazettát kap.

u2casette.jpg

Bevallom, elsőre bedőltem ennek, méghozzá egy személyes emlék miatt: a hatodik születésnapomra én is egy ilyen walkman-t kaptam (máig emlékszem rá, piros volt és dögnehéz, hat ceruzaelem ment bele, és elég gyorsan le is merült), és ami az említett eset kapcsán fontos, hogy ez is ajándék kazettával érkezett, igaz az itthoni bolt nem U2-t, hanem R-Go-t adott hozzá ajándékba (persze ennek annyira nem örültem, jobb lett volna valami külföldi előadó). Szóval ezek után nekem nem tűnt hihetetlennek egy ilyen akciós reklámajánlat.

A Snopes.com viszont gyorsan kiderítette, hogy a hirdetés kamu, a friss iTunes-os hír alapján photoshoppolta valaki össze, itt megtekinthető az eredetije is. Ezzel együtt az ötlet szerintem vicces.




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!

14/09/11 ISIS: a terror brandje

Labossa Lajos

Az Iszlám Állam szunnita terrorszervezetet övező kiemelt médiafigyelem számos, angol nyelvterületen működő cég számára hozott nem várt kihívásokat az utóbbi néhány hónapban. A problémát az okozza, hogy főleg az amerikai média a mai napig ISIS-ként hivatkozik a szélsőségesekre.

Az Iszlám Állam angol elnevezése egyébként a következő módon változott az elmúlt időszakban:

1. ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant)
2. ISIS (Islamic State of Iraq and Syria)
3. IS (Islamic State)

Nézzük meg, hogyan kezelték a kialakult helyzetet az Isis nevet használó márkák:

 

1.jpg

 

Az Isis mobiltárcát fejlesztő startup rövid úton névcserére kényszerült, mivel nem akartak közösséget vállalni az újságírókat lefejező szélsőségesekkel. A cég gyorsan reagált és kiaknázták a nevükkel kapcsolatos médiafelhajtást, számos megjelenést besöpörve, ami rá is fért a Google Wallet, a PayPal és a Venmo árnyékában kókadozó startupra.

 

2.PNG

 

Az Ann Summers brit fehérnemű- és szexuális segédeszközgyártó pár nappal James Foley amerikai újságíró lefejezése után jött ki Isis névre keresztelt fehérneműcsaládjával. A felháborodásra azt válaszolták, hogy a kampány újratervezése megoldhatatlan feladat elé állította volna őket, azonban elnézést kértek mindenkitől, akit megbántottak volna a névválasztással. 

 

3.jpg

 

Ne feledkezzünk meg az egyiptomi anyaistennő, Ízisz után nevüket kapó nőkről sem. Az amerikai Isis Martinez petíciót indított azzal a céllal, hogy a média ne használja az ISIS elnevezést az Iszlám Államra, hanem alkalmazzák az eredeti ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) nevet.

 

4.jpg

 

Az Isis metálzenekarra szintén rájárt a rúd, számos rajongójuk üzent nekik, hogy nem szívesen hordják pólóikat mostanában.

 

5.PNG

 

Az Isis gyógyszercég szóvivője szerint nincs szükség rebrandingre a 25 éves vállalat esetében, mivel vásárlóik részéről – akik főként orvosok – nem számítanak felháborodott reakciókra.

 

6.png

 

A politikai események miatt végrehajtott rebranding nem egyedülálló a történelemben. 1945-ben a brit SS Cars változtatta nevét Jaguar-ra, elkerülendő a náci rohamosztagosok okozta negatív konnotációt az autómárka kapcsán. Ahogy a logójukat elnézzük, okosan döntöttek.

 

Forrás:

Russia Today
The Independent
Bloomberg Businessweek 




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

2 komment



süti beállítások módosítása