12/02/20 Bepöccent Schobert Norbi a „klaviatúra szamurájokra”

kiss.aniko

norbi.png

A híres fitnesz házaspár Schobert Norbi és Rubint Réka nagy rajongói oldalakat üzemeltetnek a Facebook-on, előbbi 326, utóbbi 227 ezer rajongóval büszkélkedhet. Az oldalakat nagyobb részt személyesen kezelik, töltenek fel tartalmakat a módszerükről, programjaikról, személyes életükről.  A rajongók ugyan nagyobb részt csüngenek minden szavukon és ajnározzák kedvencüket, de kritikát és beszólásokat is kapnak rendesen. Hosszú idő után ez utóbbiból lett elege egy vasárnap délután Norbinak, aki etikai kódex címszóval törlés/kitiltási missziót hirdetett a „csipkelődők, klaviatúra szamurájok„ ellen.

reka.png

Kikről van itt szó? Akik Rékán számon kérik vasárnap, hogy miért fut ebédfőzés helyett, vagy edz otthon, miközben a kisebbik gyerek a járókában van, miért nincs többet a gyerekekkel, ha pedig velük van, miért facebookozik. Norbit a fényűző élettel szorongatják, a nagy autójával és a drága termékeivel. Persze vannak, akik csak kendőzetlen stílusban szidják a házaspárt, Réka fogát, Norbi magasságát, vagy bármit, vagy éppen semmit csak úgy beszólnak.

Mit tettek eddig a sportolók? Kommentekre visszaszólás, posztolás eleve nekik célozva (pl.: „üzenem a kritikusaimnak, hogy a leves már tegnap megfőtt”, illetve új termék posztolása esetén az ár mellett a „persze baromi drága” tálalás). Az egyes posztokra érkező reakciók íve általában ez: poszt, rajongói dicséretek, valaki beszól, annak vissza a rajongók, akinek kommentjét vagy maga a user, vagy az adminok törlik. Egyszer-egyszer egy ügyvéd is megjelenik, aki jelzi, hogy jogi eszközökkel is fellépnek a trollok ellen.

Mi változik most? Norbi úgy látja, hogy mivel az oldal az övé, a rajongói a vendégei, akik ne kritizáljanak, hanem javasoljanak, álljanak ötletekkel elő, bátorítsák és mondjanak köszönetet. Nem akar az oldalán irigy, őt nem ismerő, negatív embereket látni. Őket le fogja tiltani. Mindez igaz felesége oldalára is, ha lesz ereje betartani ott is ezt, a kereskedelmi célú Facebook oldalaktól egyébként idegen kódexet.

Norbiék esetében ez egy teljesen érthető és elfogadható lépés, ami nem rejt magában túlzottan nagy veszélyt sem. Ők ketten mindig kendőzetlen őszinteséggel kommunikáltak rajongóikkal mind a közösségi médiában, mind a sajtón keresztül. Ha saját rajongói oldalunkon is olyan őszinte és közvetlen hangnemben kommunikálunk, mint teszik azt ők ketten, akkor valóban kezelhetjük, már-már arrogánsan, közösségünk tagjait. De minden más esetben ez nem egy jó ötlet!

Sokan buktak már abba bele, hogy erővel akarták a felhasználókat, azok egy részét elhallgattatni. Nem jó ötlet erővel fellépni és korlátokat szabni egy olyan csatornán, amelynek alapvető funkciója a szabad véleménynyilvánítás. Nem csoda, hogy sztárok esetében, különösen ekkora rajongói táborral ez megesik. Ez nem magyar jelenség. Külföldi hivatalos sztár oldalakon is tömegével találhatunk, csak szimplán beszólogató rajongókat. A népszerűség ezzel jár. Norbi és Réka nagy valószínűség szerint nem fog kárt szenvedni ettől a lépéstől. A törzsrajongók várták is már ezt a lépést, az etikai kódexet bejelentő poszt is 2 ezer feletti lájkot kapott. De az biztos, hogy hihetetlen energiát kell az oldal tulajdonosának arra fordítania, hogy rózsaszín világot fessen a rajongói oldalán. De mi a helyzet az építő kritikával? Komolyan kell venni. Nem szabad összemosni a világnézeti alapon kellemetlenkedőkkel.  Válaszolni kell rá, kezelni kell. Nem csak a kritikus személye miatt, hanem a többi rajongó miatt is.




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

1 komment



süti beállítások módosítása