12/02/13 Közösségi kertek és a közösségi média

BattaiEszter

Angliában már a hatvanas évek óta népszerűek az úgynevezett közösségi kertek. Néhány hónapja már nálunk is tele van a Facebook a témával, bízunk benne, hogy hamarosan a városaink is tele leszek közösségi kerttel. Egyelőre még nem így van.

A közösségi kert (community garden) ötlete Angliából származik, általában városszéli területeken, vagy foghíjtelkeken kialakított kertekről van szó, ahol a tulajdonosok saját maguk számára nevelnek zöldséget, gyümölcsöt. Magyarországon az első közösségi kertet Budapest 3. kerületében a Földkelte mozgalom hozta létre. Nagyjából 15-20 ember műveli a területet szigorúan a biológiai szemlélet jegyében, vegyszermentesen. Szerveznek rendezvényeket, táborokat, lehet hozzájuk csatlakozni a honlapon, de Facebook oldaluk egyelőre nincs.
A közösségi médiát használták fel viszont a mozgalom népszerűsítésére a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) tagjai. Első közösségi kertjük, a Lecsós Kert, a budapesti Millenáris Parkban jön létre hamarosan. Facebook oldaluk 2011 szeptemberében alakult, jelenleg majdnem 1000 látogatója van, és a tavasz közeledtével várható, hogy még jobban felfut majd. Januárban Magunkat adjuk címmel előadásokat hallgathattak az érdeklődők a városi kertekről, az organikus kertészkedésről, és volt magbörze is. Jelenleg éppen a parcellákra való jelentkezés folyik a Lecsós Kert Facebook oldalán. A parcellaosztásra vonatkozó felhívást háromszázan lájkolták, és több mint 150-en osztották meg. Reméljük, hogy ez a lelkesedés tovább gyűrűzik majd, és számos követőre talál a mozgalom.

Kertészkedési ismereteket még nem találunk sem a honlapon, sem a Facebook oldalon, pedig már érdemes elkezdeni a vetőmagok beszerzését, hogy márciusban elkezdhessék az ültetést a parcella tulajdonosok. Nyilván erre is sor kerül majd, és a Lecsós Kert ötletgazdái nem hagyják majd magukra a kevésbé tapasztalt városi kertészkedőket.
Aki közösségi kert létrehozásában gondolkodik, annak a KÉK összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a Közösségi Kertek honlap tudástárában .  Ebből kiderül az is, hogy a közösségi kerthez szükséges közösséget leginkább a lakókörnyezetünkben, személyesen érdemes toborozni, nem feltétlenül a Facebook-on, hiszen az is lényeges, hogy a kert tulajdonosok jól kijöjjenek egymással, és minél közelebb legyenek a kerthez. Az eszme terjesztésére persze továbbra is kiválóan alkalmas ez a módszer.
 




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!



süti beállítások módosítása