12/01/17 Ígéretes hazai startupok II. - Közösségi finanszírozás Magyarországon?

Berkes Ákos

A közösségi finanszírozásnak külföldön már több platformja is van, elég csak a legismertebb, a Kickstarter-t, vagy a leginkább technika orientált FundaGeek-et említenünk. Ezeknek a közösségeknek a lényege, hogy összekötik a kreatív és innovatív ötletek gazdáit a potenciális finanszírozókkal. Nem kell milliós összegekre gondolni, hiszen a közösség ereje éppen a mennyiségben rejlik: pár ezer forint hozzájárulással néhány száz ember már el tud indítani egy-egy tervet a megvalósulás útján. 

Sajnos a fent említett oldalak szolgáltatásai Magyarországon korlátozottak (hogy finoman fogalmazzak), azonban több hazai startup is hasonló üzleti modellel indul be, indult be mostanában. 

Az egyik ilyen a Kezdheted, mely egyelőre még Béta fázisban van, ha jól látjuk, és nem kezdődött még gyűjtés egyetlen projektre sem. A Kezdheted azzal próbál többlet-szolgáltatást nyújtani, hogy minden ötletet ők maguk ellenőriznek és korrektúráznak, tehát kvázi tanácsadó szolgáltatást is végeznek - amit nyilvánvalóan érdemes kihasználni. Az emailben leadott projektek megjelenését pedig egy Mintaprojekten be is mutatják. Azt, hogy milyen típusú ötletekkel lehet pályázni, szemmel láthatólag itt nem szabják meg.

Az indulj.be ezzel szemben inkább követi a Kickstarter üzleti modelljét, és konkrétabban körülírja, milyen ötleteket fogadnak be. A honlapon található információ alapján ez lehet "például egy könyv, CD-kiadása, mobilos applikáció fejlesztése, weboldal elkészítése, egy találmány prototípusának legyártása". Ez feltehetőleg megkönnyíti a pályázók dolgát, hiszen tudják, hogy ötleteiket célszerű egyből termékként értékesíthető formába önteni - amire biztosan könnyebb lesz "befektetőket" találni!

Saját magukat, egy már világsikert elért hazai startup, a prezi.com segítségével mutatják be:

Csak sok sikert tudunk kívánni mindkét vállalkozásnak! És akinek jó ötlete van, semmiképpen se tartsa magában!

 




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr943569726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása