11/07/15 Újra izzanak a kontinensek!

Berkes Ákos

Legalábbis ami az online forgalom vizualizációját jelenti. A napokban biztosan többen belefutottatok a képbe, amin Manhattan szigetén küldött tweetek vannak fénylő pontokként ábrázolva. Ebből nem is írnánk önállóan posztot, hiszen amerikai nagyvárosokat vagy államokat már láttunk hasonlóan felizzva többször. Azonban a figura, aki a vizualizációs megoldás mögött áll, kezd egy elég szép gyűjteményt felhalmozni a Flickr-en.

Eric Fischer már régóta a térképek bűvöletében alkot. Flickr Photostreamjében már többféle képpen is feldolgozta a világ különböző pontjain a közösségi média aktivitásokat. Ezeken a képeken a piros pontok a Flickr képfelöltéseket jelzik, a kékek a tweeteket, míg a fehér jelzi azokat a helyeket a Föld golyón, amelyekről mind a kettőt posztoltak.

Sokféle következtetés levonható a képek nézegetéséből, például a kontinensek közötti fejlettségbeli különbségek is jól leolvashatóak. Azonban nem ez a legérdekesebb. Ha a nagyvárosokat kezdjük el nézegetni, csupán a felhasználók aktivitásából egy sor információ kinyerhető. Vegyük szemügyre például az alábbi képet Barcelónáról: 

Csupán az információ keletkezésének helyéből és gyakoriságából már megismerhető a város. Kirajzólódik a La Rambla, remekül felismerhető a rengeteg piros pontról merre van a Güel park - és ha összehasonlítjuk egy térképpel szépen vissza is adja a város szerkezetét.

A közösségi médiában előállított tartalom nem csak a tartalom miatt önmagában érdekes. A hihetetlen mennyiségű adat mennyiség szempontú elemzése sokkal messzebbre vihet bennünket, mint gondolnánk. Képzeljük el, hogy a közösségi közlekedésben a menetrendeket a tweetek száma alapján igazítják egy városrész lakóinak igényeihez. A lehetőségek határtalanok és hogy mit hozunk ki a rendelkezésre álló adatokból az jelenleg csak az olyan emberektől függ, mint Eric Fischer. 




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

2 komment



süti beállítások módosítása