11/06/06 Hasznos könyvek prezentációkészítéshez

Sajti Botond
Máig nagyon gyakran találkozhatunk olyan prezentációkkal, amelyek tulajdonképpen egy írásos anyag rövidített változataként működnek, s melybe készítője igyekezett minden fontos információt – tömören megfogalmazva – belezsúfolni bulletpontos felsorolások formájában, esetleg néhány képpel, diagrammal kiegészítve. Aki ettől a sémától szeretne elszakadni, az szerencsére ma már nagyon sok online lelőhelyen találhat tippeket, trükköket, a hatékony prezentációkészítéshez. Ezek mellett is szükség lehet azonban egy-egy olyan átfogó könyvre, amely nem csak prezijeink csinosításához járul hozzá, de segít abban a teljes szemléletváltásban, amely bizony az elmúlt években berögzült rossz szokások miatt sok felhasználóra ráfér.
 
Három olyan könyvet mutatunk be most röviden, amelyek valamilyen formában hasznosak lehetnek a prezentációkészítés, illetve a hatásos előadás, valamint a megfelelő gondolkodásmód elsajátításához. Ezek közül az első alapvetően a PowerPoint prezentációk használatát tekinti alapértelmezettnek, de lényegét tekintve a fő útmutatások már a Prezi.com-ra is érvényesek. A második inkább az előadásmódra koncentrál. A harmadik könyvnek pedig semmi köze nincs a prezentációkészítéshez, de ennek ellenére azért kerülhetett be ebbe a válogatásba, mert egy alapjaiban jó Prezi.com-os anyag elkészítéséhez a klasszikus prezentációs könyvek tippjei már kevesek lehetnek.
 
Tanulj Buddhától!
Sokáig az erőltetett párhuzamokat sejtető cím tartott vissza a PreZENtáció elolvasásától, pedig szerencsére a ZEN-vonal csak a bevezetőben, majd egy-egy utalás erejéig bukkan fel, és ezen túl egy jól átgondolt, jól felépített, érvényes megállapításokat tartalmazó könyvről van szó.
 
Garr Reynolds jól azonosítja a jelenleg elterjedt prezentációk fő problémáit, ennek okait, majd tmutatást ad a műfajban rejlő lehetőségek hatékony kiaknázásához. Fő megállapítása szerint a jó prezentáció elsősorban megfelelő vizuális környezetet ad egy szóbeli előadáshoz ahelyett, hogy minden fontos tudnivalót zanzásítva magában foglalna. Ha ilyen szerepet szánunk a prezinknek, akkor rossz úton járunk: a szerző szerint ezeket a tudnivalókat érdemes inkább abban a formában közzétenni, átküldeni, kiosztani, amit erre kitaláltak, vagyis word-ben. Ezen túl persze számos hasznos tippet kap az olvasó a hatékony prezentációk elkészítéséhez az ötleteléstől kezdve a megvalósításon át az előadásig.
 
Tanulj Steve-től!
A Steve Jobs a prezentáció mestere c. könyv abból a szempontból furcsa, hogy szerzője abból a – mondjuk ki, alapvetően hibás – feltételezésből indult ki, hogy az Apple-vezért utánozva válhatunk hozzá hasonlóan briliáns és sikeres előadóvá, ahogy ezt a könyv elején ki is fejti: „megismerhetjük és követhetjük Jobs minden egyes módszerét, hogy olyan hatást érjünk el, mint ő. Ha utánozzuk és felhasználjuk, amit ő kitalált, mi is tudunk olyan előadásokat tartani, ami a székhez láncolja a közönséget.”  Vélhetően az alábbi előadó is ilyesmivel próbálkozott, mindenki döntse el, mennyire lehet minden esetben hatékony ez a módszer.
 

A gyakorlati tanácsok Jobs prezentációinak részletes kielemzésére épülnek, olyan apróságokra is kitérve, hogy „ennél a mondatnál felemelte a mutatóujját”. Ha az ilyen részletekből nem is lehet sokat hasznosítani, összességében a kiváló előadó módszereinek bemutatásából azért lehet inspirációt meríteni egy magabiztos, lendületes prezentáláshoz.
 
Tanulj a képregénykészítőktől!

A képregény mestersége c. könyv Scott McCloud-tól nem prezentációkészítők, hanem képregényrajzolók számára készült, mégis sokat tanulhatunk belőle, ha már Prezi.com-ban dolgozunk. A PowerPoint után ezt az eszközt használva ugyanis kiszakadunk a jó öreg diaoldalak kényelméből (vagy inkább szorításából), és ha hatásos vetítést szeretnénk tartani, a zoomolásos technikára alapozva úgy kell felépítenünk az anyagot, mintha képregényt rajzolnánk: megfelelően kell adagolni a közeli képeket, a kis részletek megmutatását, illetve a tág perspektívákat bemutató képeket, és olyan egyedülálló, saját világot kell teremteni, ami valósággal beszippantja a közönséget. Persze nincs szó arról hogy rajzolnunk is kéne, de a különböző képek és szövegek megfelelő bemutatásába, ennek alapvető szabályaiba egy hasznos bevezetést kaphatunk. Ebben a legnagyobb segítséget szerintem a jelenleg elérhető könyvek közül ez a képregényes útmutató adja, s az innen átvett vizuális mesterfogásokon túl már csak a fantáziánkon múlik, mennyire lesz egyedi, és hatásos a végeredmény.




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

Szólj hozzá!



süti beállítások módosítása