11/03/21 Mobilalkalmazások baj esetére

Madalina Rita

Az egyik legjobb amerikai közéleti site, a Slate készített egy áttekintést azokról az appokról, amik jól jöhetnek vészhelyzet esetén. Természetesen a Japánban történtekre reflektálva született a cikk, de érdemes sorra venni, miket találtak.Ezek mind iPhone alkalmazások, ezért mi utánanéztünk, hogy az Android Marketen milyen hasonló dolgok érhetők el, ingyenesen:

 

1. Elsősegély
- Pocket First Aid elsősegély és újraélesztés: a legfontosabb teendők témakörönként felsorolva, részletes leírásokkal, illusztrációkkal. A Haiti földrendgésben egy ember életét dokumentáltan megmentette. 
 
Android verzió
- iTriage: hasonló, de talán nem annyira széleskörű. 
 
- Hands Only CPR - ez is az, de az ingyenes verzió csak az újraélesztéssel kapcsolatos:
 
2. Orvosi infók
- Close call: a telefonod háttérképén fontos egészségügyi információkat oszthatsz meg, így például az egészségi állapotodról, a szedett gyógyszerekről, allergiákról, értesítendő telefonszámokról. 
 
Android verzió
- e-Mergency: kombinálja ezt, valamint az itt lentebb ajánlott alkalmazást.
 
3. Helymeghatározás
- Here I am: egyszerűen küldhetsz e-mailt a tartózkodási helyed megjelölésével, ha valami bajod esne. 
 
- Megvan az Androidos verziója is.
 
4. Túlélés
- SAS Survival Guide: túlélési tanácsok minden szituációra.
 
- wikiHow Survival Kit: szintén túlélési tanácsok, ingyenesen.
 
Android verzió
- U.S. Army Survival Kit – ugyanez, csak egyértelműen ingyenes.
 
 
Van ilyesmi a telefonotokon? Szerintem érdemes lehet egyet-kettőt használni. Nekem az itt felsoroltakból egyébként az e-Mergency tetszik a legjobban.

 




Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az RSS-értesítőnkre!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://trendlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr302753753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozótnéger · http://vadonszava.blog.hu 2011.03.21. 10:49:28

Főleg a 4. témakörhöz pár gondolat.
A SAS Survival Guide könyv eredetije tényleg az elérhető egyik legjobb könyv a túlélés témaköréban, a fentiek közül ez mindenképp jó választás.
Feleslegesnek semmiképp nem mondanám ezeket az alkalmazásokat, és el tudok képzelni olyan helyzetet, amikor a segítségünkre lehetnek, de azt azért érdemes végiggondolni, hogy ha olyan vészhelyzetbe kerülünk, amikor ezt használnánk, akkor:
- nálunk lesz-e a telefonunk? vagy megsemmisül/elhagyjuk/pont nem lesz nálunk (különben esetleg azon is tudnánk segítséget hívni)
- az akksija bírja-e addig, hogy mindent elolvassunk, megértsünk és megtanuljunk ebből, ami épp kell? vagy pont akkor merül le, és nincs mód utántölteni?
- vajon leszünk-e olyan fizikai- és lelkiállapotban, és lesz-e rá időnk, hogy akkor és ott egy ilyen kütyüről elolvasott tartalom alapján nulla korábbi gyakorlattal és tapasztalattal tanuljunk meg tüzet gyújtani vagy sebesülteket ellátni?
Nem állítom, hogy egyáltalán nem lehetséges, de szerintem jobban járunk, ha még mielőtt bajba jutunk, elolvassuk ezeket a könyveket, és igyekszünk minél több gyakorlati tapasztalatra is szert tenni.

Madalina Rita 2011.03.21. 10:53:28

@Bozótnéger: Köszi a tippet, szóval akkor az SAS tényleg jó. Ezt érdemes tudni.

Igazad van, sok-sok körülmény az ellen játszhat, hogy az ember az okostelefonján kutakodjon a túlélési lehetőségek után, valamint mindig az a jobb, ha amint lehet, segítséget hívunk. És persze ahogy írtad, előre próbálunk informálódni.


süti beállítások módosítása